Vliegende start

Remko Vrijdag wordt in 1972 geboren in Waalre (Noord Brabant). In Eindhoven bezoekt hij de Vrije School waar volop ruimte is voor zijn favoriete bezigheden: toneelspelen en zingen. Van 1991 tot 1995 studeert hij aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam waar hij cum laude afstudeert; hij krijgt er de Pissuise prijs als meest veelbelovende student. Samen met klasgenoten Diederik Ebbinge en Rutger De Bekker richt hij er De Vliegende Panters op. In datzelfde jaar (1995) winnen zij de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival en maakt Remko zijn "officiële" podiumdebuut in de voorstelling 'Tip Top' met Jenny Arean, Joost Prinsen en Lucretia van der vloot. Voor dit optreden ontvangt hij een jaar later de Pall Mall exportprijs.

 

Vliegende Panters

Met de Vliegende Panters gaat het van meet af volle vaart vooruit: de door Ruut Weissman geregisseerde voorstellingen Sex (1996), Hype (1998) De Grote Drie (2002) en de laatste, Ebbinge, Vrijdag en De Bekker (2006) zijn zowel bij pers als publiek doorslaande successen en de laatste drie worden tot in Carré gespeeld. In 2001 en 2005 worden de tv-series 'Daar Vliegende Panters' met veel succes door de VARA uitgezonden, naar aanleiding waarvan ze zelfs de hoogste regionen van de top 40 halen met het Kassameisjes-lied 'Houdoe'. In 2007 maken ze hun opwachting met een heuse cameo-appearance in de speelfilm 'Alles is liefde'.

 

Publiciteitsfoto Transformers kleur.jpg

Vis in het water

De Vliegende Panters houden met ingang van seizoen 2008-2009 een sabbatical waardoor alledrie de heren de ruimte krijgen eigen projecten te doen. Remko voelt zich als een vis in het water in de wereld van de klassieke muziek: Met het Koninklijk Concertgebouw Orkest doet hij Prokowjevs ‚’Peter en De Wolf’ en later oa ’Carnaval Des Animeaux’ van Saint Sants.

In seizoen 2008-2009 staat hij met violist, componist en acteur Micha Molthoff in de theaters met de zeer muzikale cabaretvoorstelling ‘Transformers’. Ook maakt hij in april 2009 zijn musical debuut in de M-Lab productie ‘No way to treat a lady’. Tevens is hij op het witte doek te bewonderen in de kinderfilm ‘Kikkerdril’, die in Noorwegen de Kristiansand Publieksprijs ontvangt.

In juni 2009 werkt hij samen met Fay Lovsky mee aan het kleuterzingevent  ‘In de ban van Bannink’ in het Koninklijk Concertgebouw i.s.m. Holland Symfonia. In november 2009 en 2010 is Remko als presentator en verteller te zien samen met het Rotterdams Philharmonisch orkest’ in het door hemzelf geschreven ’Circus RodolPho’. Vanaf het najaar van 2009 tot april 2010 speelt hij een hoofdrol in de musicalkomedie ‘Dromen zijn bedrog’ met o.a. Vera Mann en Jelka van Houten. Hij wordt ervoor genomineerd voor de Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol.
 

Televisieman

Daarnaast speelt hij een hoofdrol in de ontroerende televisiefilm ’Finnemans’. Deze film wint een Gouden Kalf voor de beste televisiefilm van 2010. In dat najaar speelt hij een hoofdrol in de M-Lab productie ‘Into the Woods’, een musical van Stephen Sondheim. In het seizoen 2010-2011 is Remko met oa Arjan Ederveen en Jack Wouterse op het toneel te zien in de succesvolle RO familievoorstelling ‘Moord in de Kerststal’, geregisseerd door Pieter Kramer.

In 2011 acteert en presenteert hij in de actuele sketchesprogramma’s ‘Comedy Live’ en ‘Vrijdag op maandag’ en speelt hij in de speelfilm ‘Dolfje Weerwolfje’ de vader van Dolfje. Ook acteert en zingt (en rapt) Remko sinds 1996 bijna dagelijks in ‘Het Klokhuis’. 


MartineRemko1-r100-600x600.jpg

Vrijdag en Sandifort

In december 2012 gaat zijn cabaretvoorstelling ’Hulphond’ met Martine Sandifort in première. Met deze samenwerking is een nieuwe, succesvolle, fase in zijn carrière van start gegaan. Vrijdag en Sandifort gooien hoge ogen bij zowel pers als publiek. De twee zijn vaker samen te zien, vooral op tv: Bij Matthijs Van Nieuwkerk aan de tafel bij DWDD -waarin Vrijdag oa premier Rutte, Boer Aad en Rutger Van Castricum persifleert; Bij de NTR serie ’Welkom bij de gouden eeuw’ en opnieuw bij het Klokhuis waarin de twee oa het Varsseveldse Quiz-echtpaar Bert en Joke gestalte geeft. 

Het jaar daarop zien we Vrijdag in een opvallende bijrol als de Borsato achtige zanger Fulco in de speelfilm ’Alles is Familie. Het is ook het jaar dat hij in de herneming van de succesvolle RO-familievoorstelling ‚’Lang en Gelukkig’ de rollen van onder meer boze stiefdochter Paris en vegetarische wolf op zich neemt. Rollen die beurtelings door hem en door Alex Klaassen worden gespeeld.